Deze veelkleurige kinderstoel is als toekomststoel cadeau gedaan aan de Algemene Kerkenraad op 26 april 2021. Door middel van het aanschuiven van een lege stoel geven we de toekomst letterlijk een plek aan de vergadertafel in de kerk. Kinderen en jonge generaties zijn meestal afwezig, terwijl hun stem wel gehoord en meegewogen moet worden bij de beslissingen die genomen worden. Zij horen erbij en zijn de toekomst van onze kerk!

 

Het idee is afkomstig van het initiatief ‘geef de toekomst een stoel’. Om andere keuzes te maken voor een duurzame en eerlijke wereld van morgen is het belangrijk om de toekomst mee te wegen in al onze beslissingen van vandaag. Om ons hieraan te herinneren wordt dit gevisualiseerd door een lege ‘Toekomststoel’ aan te schuiven aan elke vergadertafel! Zo krijgt de toekomst letterlijk een plek hier in de kerk en herinneren/borgen we de stem van de generaties die nu nog niet aangeschoven zijn.

De stoel herinnert ons ook aan een Joods gebruik: Tijdens het seidermaal wordt er een lege stoel neergezet die bestemd is voor de profeet Elia. Wanneer hij komt, is de Messias in aantocht. Het heeft dus alles met toekomst en vooruitzien te maken wat concreet gemaakt wordt in het hier en nu. En het is ook de lege stoel voor onverwachte gast, misschien is dat wel diegene die op dit moment de kerk voorbij loopt.

We hebben gekozen voor een kleurrijke stoel. Kinderen geven kleur en zijn kleurrijk en ook onze wijkgemeenten zijn veelkleurig. Het is licht en makkelijk verplaatsbaar. Het is zowel binnen als buiten de kerk te gebruiken en het kan tegen een stootje!